12/10/15

Γεωργία Μηττάκη (1911-1977)

Η Γεωργία Μηττάκη ήταν ελληνίδα τραγουδίστρια του δημοτικού, λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Διάφοροι συνθέτες, όπως ο Σπύρος Περιστέρης, Στέλιος Παντελίδης, Κώστας Σκαρβέλης, Παναγιώτης Τούντας, Βασίλης Τσιτσάνης της εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους.
Η Γεωργία γεννήθηκε το 1911 στον Αυλώνα Αττικής. Σε ηλικία 18 ετών (1929) εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία του Ψυρή και το 1930 παντρεύτηκε τον κρητικό Γεώργιο Μηττάκη, από τον οποίο έλαβε και το επίθετο, με το οποίο έμεινε γνωστή. Εργάστηκε σε διάφορα κέντρα δημοτικής μουσικής, όπως στον Έλατο και την Αράχωβα, και συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς του είδους, όπως ο Καρακώστας, ο Κώστας Γιαούζος κ.ά. Στην αρχή της δεκαετίας του '50 ταξίδεψε στην Αίγυπτο, ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας ταξίδεψε δύο φορές στην Αμερική, όπου οι Έλληνες ομογενείς την υποδέχτηκαν εγκαρδίως. Την ίδια περίοδο ηχογράφησε στην Αμερική και αρκετά τραγούδια. Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το «Σ’ ένα τεκέ μπουκάρανε» του τρικαλινού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Στο τραγούδι αυτό ο Τσιτσάνης αφιερώνει στην Γεωργία Μηττάκη ένα στίχο, που η ίδια τραγουδάει: και η Γεωργία η τρανή με κέφι και μεράκι, σαμπαχαδάκι έλεγε με φίνο μπουζουκάκι. Και παρακάτω στο ίδιο τραγούδι ο Τσιτσάνης τής φωνάζει: γεια σου, Γεωργία μερακλού!. Το 1965 ηχογράφησε τα τελευταία της τραγούδια, πριν αποσυρθεί για λόγους υγείας. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Φεβρουαρίου 1977 στη γενέτειρά της Αυλώνα.

«Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι»
https://www.youtube.com/watch?v=pp8VyP18wAg
Παραδοσιακό - Δημοτικό Πελλοπονήσου

 
"Φωνή απόλυτα δεμένη με το δημοτικό τραγούδι. Φωνή που σου φέρνει ρίγη." 
Νίκος Βελιγιάννης
Στην βρύση την κρυόβρυση 
https://www.youtube.com/watch?v=YrtMCCX_BhY
Παραδοσιακό - Δημοτικό Πελλοπονήσου 
"Αξεπέραστη η αείμνηστη Γεωργία Μηττάκη.. Η εκτέλεση των τραγουδιών σε τέτοια τελειότητα, που ούτε οι σημερινές τραγουδίστριες μπορούν να φτάσουν. Δροσιά και γάργαρο νερό νερό χαριτωμένο."  Γιάννης Μαυρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες