4/9/15

Tα Σεφαραδίτικα τραγούδια

Σεφαρδίτες, Σεφαραδίτες, Σεφάρδοι ή Σεφαρντείμ (στα Εβαϊκά) αποκαλούνται τα μέλη της εβραϊκής υποομάδας, η οποία προσδιορίζεται σε αντιδιαστολή με τους Ασκεναζίτες (Ασκεναζείμ) γερμανοεβραίους ή/και τους Μιζραχίτες (Μιζραχείμ) βορειοαφρικανικής και μεσανατολικής προέλευσης Εβραίους.

Σεφαραδίτες ονομάζονται οι Εβραίοι που κατάγονται από την Ιβηρική Χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκδιώχτηκαν από την Ισπανία κατόπιν εντολής των Καθολικών μοναρχών Φερδινάνδου και Ισαβέλλας το 1492 και από την Πορτογαλία κατόπιν εντολής του Βασιλιά Μανιουέλ το 1497 αλλά και από την Σικελία και την Απουλία της Ιταλίας. Οι Οθωμανικές Αρχές θα τους δεχτούν και θα τους τοποθετήσουν (κυρίως στη Θεσσαλονίκη) και σε άλλα μέρη των Βαλκανίων τον 15ο αιώνα μετά από το διωγμό τους. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακολουθεί εκείνη την περίοδο μια ιδιαίτερα φιλοεβραϊκή πολιτική και παροτρύνει την εγκατάσταση τους αποβλέποντας με αυτόν τον τρόπο στην τόνωση του εμπορίου, που τόσο καλά ήξεραν οι Εβραίοι αλλά και για να ελέγχουν και να κατασκοπεύουν την περιοχή.

Σεφαρδίτες στα εβραϊκά σημαίνει «Ισπανοί» ή «Ιβήριοι» οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν τη Λατίνο, μια διάλεκτο Καστιλλιάνικων ισπανικών με πολλά εβραϊκά στοιχεία η οποία έχει διασωθεί μέσα από τα τραγούδια τους.

Περισσότερες πληροφορίες ειδικά για την ιδιοσυγκρασία και την ιστορία των Εβραίων στο βιβλίο του Κων. Πλεύρη "Ας Μιλήσουμε για Εβραίους"

Morenica
https://www.youtube.com/watch?v=RmiCcpBpJFw 
Σαβίνα Γιαννάτου and Primavera en Salonico

"H Σαβίνα Γιανάτου, σ ένα παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι, ισπανοεβρέικο για όσους δεν γνωρίζουν. ''Morenica"" Μελαχροινούλα, θα ακούσετε μέσα στο τραγούδι, το οποίο είναι ισπανόφωνο, είναι η γλώσσα που κράτησαν οι Εβραίοι της Ισπανίας όταν εκδιώχθηκαν επι εποχής Φερδινάνδου και Ισαββέλας και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη λέξη μαυρομάτα μου, χρησιμοποιούσαν και κάποιες ελληνικές λέξεις μέσα στα τραγούδια τους." Αρετή Τάχου
Νάνι νάνι
https://www.youtube.com/watch?v=QPSlpQTQQmg
Σαβίνα Γιαννάτου & Primavera En Salonico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες